Fii prezent
Indiferent dacă faci parte din categoria e în regulă aşa, treci mai departe sau acceptă, trebuie să fii conştient, ceea ce înseamnă să fii prezent clipă de clipă. Atenţia în sine este doar un martor, dar pe lângă asta, martorul ar trebui să fie activ, cu rezultate îndreptate spre obiective pentru a-ţi stimula mintea într-un fel sau altul. Conexiunea cu mintea nu este în contradicţie cu starea de atenţie. De fapt, trebuie să lucrezi cu mintea pentru a construi puterile interioare ale atenţiei. Fii atent atât la lumea exterioară, cât şi la cea interioară, cum ar fi vorbele unei persoane aruncate la mânie şi durerea pe care o simţi după aceea. Mindfulness nu înseamnă doar conştientizarea de sine. Când făceam alpinism, eram atent deopotrivă la partenerul meu şi la punctul de siguranţă pe care mi-l oferea de deasupra.
Ordinea firească a lucrurilor
Când se întâmplă ceva neplăcut sau supărător – o furtună care se abate peste grădina minţii tale – cele trei moduri de a-ţi angaja mintea îţi pun la dispoziţie o modalitate naturală, treptată de a traversa problema. în primul rând, acceptă-ţi experienţa. Fă un pas înapoi şi observ-o. Accept-o aşa cum este, chiar dacă doare. în al doilea rând, atunci când simţi că este cazul – ar putea fi doar o chestiune de câteva secunde în cazul unei griji obişnuite sau de luni ori ani în cazul pierderii cuiva drag – detaşează-te de orice lucru negativ. De exemplu, relaxează-ţi corpul pentru a reduce tensiunea interioară. în al treilea rând, la fel, când simţi că este momentul potrivit după ce te-ai eliberat de tot ce era negativ, înlocuieşte amintirea cu ceva pozitiv. De exemplu, aminteşte-ţi cum este să fii cu cineva care te apreciază şi păstrează în minte această experienţă timp de circa 10-20 de secunde. Pe lângă starea de bine pe care ţi-o oferă acest moment, al treilea pas îţi aduce beneficii îndelungate, deoarece atunci când cultivi puterile interioare, nu îţi dezvolţi doar mintea, ci şi structuri neurale noi în creierul tău. îţi programezi fericirea.
Neuroplasticitatea este dependentă de experienţă
Creierul este organul care învaţă, aşa că este proiectat să fie schimbat de experienţe. Încă mă uimeşte acest fapt, însă este adevărat: orice percepem, simţim, dorim şi gândim în mod repetat sculptează structura neurală încet, dar sigur. În timp ce citeşti aceste rânduri, în cele cinci părţi de ţesut, asemănător brânzei tofu, din creierul tău, încastrate printre trilioanele de celule de sprijin, 80-100 de miliarde de neuroni îşi trimit unul altuia semnale într-o reţea cu aproximativ jumătate de cvadrilion de conexiuni numite sinapse. Toată această activitate neuronală incredibil de rapidă, complexă şi dinamică transformă creierul în permanenţă.
Sursa: fragment din Cartea ,,Crierul Fericit”-de Rick Hanson