Care este cauza principală a răbdării şi a nerăbdării? S-a constatat că oamenii care nu respiră profund sunt nerăbdători; în schimb, cei care respiră profund sunt răbdători.
Omul trebuie să se elibereze de iluzii şi să cunoască modul în care se comportă, el şi apropiaţii lui. O persoană îşi salută prietenul strângându-i mâna cu putere. De ce? Vrea să-i arate că ţine la el. Alta îi strânge mâna prietenului abia atingând-o. Vrea să arate astfel că nu este interesat de lucrurile obişnuite. A treia persoană strânge mâna doar cu două degete… în general, prin strângerea de mână, transmitem şi luăm energie. Cel care nu respiră profund nu vă poate strânge mâna aşa cum se cuvine. înainte de a strânge mâna cuiva, inspiraţi profund. La voi acasă, când treceţi dintr-o cameră în alta, inspiraţi profund, reţineţi aerul şi expiraţi.
Oratorii buni au o respiraţie profundă, altfel n-ar vorbi bine. Când respirăm profund pe nas, primim binecuvântarea sfântă. Când respirăm corect, ne şi hrănim corect. Când omul respiră şi se hrăneşte corect, toate procesele din organism se derulează în mod armonios.
Dacă vreţi să fiţi sănătoşi, respiraţi profund, înainte să vă îmbolnăviţi, merită să plătiţi un medic ca să învăţaţi să respiraţi corect. în viitor, medicii se vor ocupa mai mult de persoanele sănătoase. Le vor învăţa să fie sănătoase. Îngrijiţi-vă înainte de a vă îmbolnăvi. Medicamentele acţionează favorabil asupra omului care respiră profund; altfel, niciun medicament nu-1 poate ajuta.
Unii se irită, se supără pe unul sau pe altul şi apoi respiră profund. înainte să vă iritaţi, să vă certaţi şi să vorbiţi, respiraţi adânc; umpleţi-vă plămânii cu aer curat şi după aceea vorbiţi. Dacă nu respectaţi această regulă, cuvintele sunt zadarnice, nimeni nu profită de ele, nici voi, nici ceilalţi.
Fiţi indulgenţi faţă de greşelile celorlalţi, ca să nu vă afectaţi inima. Când vă gândiţi la greşelile altora, respiraţi adânc, ca să vi se limpezească gândurile.
Respiraţia naturală
Când respiraţi, puteţi să faceţi diferite încercări. Respiraţi când pe ambele nări, când pe una singură. Respiraţia naturală se face când respiraţi pe amândouă nările. Potrivit ştiinţei respiraţiei profunde, există doi curenţi în organism. Dacă unul devine dominant, respiraţia este afectată, ea nemaifiind nici completă, nici corectă. în cursul respiraţiei, hrana primită de plămâni este distribuită peste tot în organism. Respiraţia regularizează excesul de excitaţie şi întăreşte memoria. Când sunteţi enervaţi, faceţi exerciţiul următor: cu arătătorul de la mâna dreaptă închideţi nara dreaptă şi inspiraţi pe nara stângă numărând în gând până la şapte. Reţineţi aerul numărând până la zece. Apoi închideţi nara stângă şi expiraţi lent pe nara dreaptă numărând până la nouă.
Acest exerciţiu este bun pentru regularizarea excesului de nervozitate, pentru calmarea creierului şi întărirea memoriei. Aceasta este necesară îndeosebi când studiaţi o anumită disciplină. Dimineaţa şi înainte de prânz, veţi inspira pe nara stângă şi veţi expira pe nara dreaptă; după-amiaza şi seara, veţi face invers: veţi inspira pe nara dreaptă şi veţi expira pe nara stângă. Veţi face acest exerciţiu de 21 de ori: de 7 ori dimineaţa, de 7 ori la prânz şi de 7 ori seara.
Mulţi dintre voi sunt amuzaţi de acest exerciţiu. Nu li se pare important. Ei nu ştiu că omul care nu poate să facă exerciţii mici şi nu poate să rezolve probleme mici nu le va putea rezolva nici pe cele mari. Efectuând corect acest exerciţiu, veţi avea un sentiment deosebit de plăcut, o dispoziţie bună. Inspirând şi reţinând aerul în plămâni un timp, veţi simţi o senzaţie uşoară de sufocare, dar asta arată că exerciţiul îşi dă roadele.
- fragment din ,,Respiratia”-Peter Deunov